Pratite nas

Borilački sportovi

UFC ima tri nova pravila

Asocijacija bokserskih komisija, udruženje koje se bavi regulisanjem bokserskih i MMA priredbi u SAD i Kanadi, odobrilo je tri nova pravila, koja će u narednom periodu uticati na mešovite borilačke veštine.

Do promene je došlo prethodne sedmice u Las Vegasu na godišnjem sastanku, a izmene će zvanično biti unete u pravilnik „Ujedinjenih pravila MMA“. U pitanju je pravilnik prema kojem se deli pravda u elitnoj promociji UFC, zatim u organizacijama Belator, PFL, mnogim balkanskim MMA promocijama itd.

Tri nova pravila su zapravo moldifikovane reakcije sudija na situacije u kojima je došlo do prekršaja.

1. Ukoliko borac „zaradi“ posekotinu prilikom nedozvoljenog ili slučajnog udarca (koleno u glavu dok je na podu ili slučajni sudar glavama npr), moći će da dobije pomoć „katmena“ u oktagonu, a sudija će morati da zaustavi vreme. „Katmen“ (cutman) je engleski naziv za osobu iz ugla borca koja je zadužena za saniranje posekotina i oteklina.

Ranije je borac morao da čeka kraj runde kako bi mu bila ukazana pomoć posle slučajnog ili nedozvoljenog udarca.

2. Ukoliko borac dobije prst u oko, sudija je dužan da mu dozvoli više vremena za oporavak, ali i da mu automatski pruži vlažnu gazu ili peškir, kako bi mu pomogao, što ranije nije bilo dozvoljeno. Tek posle 60 do 90 sekundi (na sudiji da odluči), arbitar bi trebalo da pozove lekara, koji bi prvo tebalo da pregleda borca, pa da ga tek onda pita kako se oseća i da li dobro vidi.

Trenutno, borac u teoriji ima pet minuta za oporavak od povrede oka prstom, ali u praksi 300 sekundi nikada ne bude iskorišćeno. Povrede oka mogu da budu izuzetno opasne za zdravlje borca u sportu poput MMA, ali i da imaju ogroman uticaj na ishod borbe.

3. Ovo pravilo tiče se razdvajanja boraca, tj. vraćanja boraca u poziciju u kojoj je borba prekinuta. Ako sudija prekine borbu kako bi izdao javnu opomenu, oduzeo bod ili zatražio intervenciju lekara, nikada ne sme vratiti borca u poziciju bolju od one u kojoj je bio pre prekida.

Ideja ovog pravila je da onaj ko pravi prekršaj ne bude „nagrađen“ prekidom.

Deluje da je do ovih promena u pravilima trebalo da dođe znatno ranije jer veoma često tokom UFC borbi takmičar koji krši pravila ne bude adekvatno kažnjen, dok oštećena strana često ne bude kompenzovana za nepravedno nanetu „štetu“.

Izvor: Sport klub

Foto: pixabay.com

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Borilački sportovi