Pratite nas

Ostali sportovi

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“ 2024. godine!

subotica evropski grad

Subotica je grad pun tradicija, različitosti i multikulturalnosti, a jedan od najpopularnijih epiteta koje ovaj grad nosi je “grad sporta” i to ne bez razloga!

Ovo je grad sportista koji su prisutni na velikim takmičenjima i koji se u svoj rodni grad vraćaju sa velikim uspesima. Sve ovo nije ostalo nezapaženo i stoga je Evropska asocijacija prestonica i gradova sporta (ACES Europe) uvrstila Suboticu u konkurenciju gradova koji bi mogli da ponesu titulu „Evropskog grada sporta“ naredne godine.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ugostio je danas predsednika ACES Europe, gospodina Đan Frančeska Lupatelija i generalnog sekretara ACES Europe, Huga Alonsa, i ovom prilikom poželeo da naredne godine subotički sportisti sa ponosom unesu zastavu Srbije u Evropski parlament, čime bi još više podstakli afirmaciju sporta u ovom gradu.

“Grad Subotica je moderan grad evropskog šarma ali sa druge strane, grad bogat mnogim tradicijama. Takođe volimo da se hvalimo i epitetom “grad sporta”, a s obzirom da su naši sportisti među najuspešnijima, taj epitet je i više nego opravdan.

I nisu samo reči u pitanju. Iza tih lepih reči krije se bogata tradicija, jedan predani rad generacija i generacija sportskih radnika koji su iznedrili veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona. I kako je rekao naš čuveni Lajoš Vermeš: “Sport mora biti deo svakodnevnice svakog čoveka”, a u Subotici to zaista i jeste.

Komisija je prisutna na teritoriji našeg grada od srede popodne. Nadam se da im je program bio sadržajan, da su videli sve lepote našeg grada koji je zaista lep, a da su pritom videli i veliki broj sportskih radnika, aktivnih sportista, rekreativaca, a naročito naše mladosti, naše mlade dece. Ja bih poželeo da 2024. subotički sportisti sa ponosom unesu zastavu Srbije u Evropskom parlamentu u Briselu, čime bismo podstakli još više na afirmaciju sporta u našem gradu” izjavio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

Predsednik ACES Europe Đan Frančesko Lupateli nije krio oduševljenje Suboticom i ovom prilikom istakao da je Subotica fantastičan grad sa velikim mogućnostima za sve sportove, čak i za sportove na vodi.

“Sport nije važan samo za šampione. Ono što nas zanima kao Evropski komitet, to je da se sportom bavi u svrhu zdravlja građana i naravno u svrhu zdravog života. Biti “Evropski grad sporta” znači da se od 1. januara do kraja godine treba posvetiti sportu, s tim da svih tih 365 dana u godini sportom treba da se bave ne samo sportisti, nego i svi građani. Nadam da će Subotica postati “Evropski grad sporta” i da će Subotičani u decembru u Evropski parlament uneti zastavu Srbije” izjavio je Đan Frančesko Lupateli, predsednik ACES Europe.

Izvor: Mondo

Photo: pixabay.com / えこちん 

 

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Ostali sportovi