Pratite nas

Ostali sportovi

Streličarstvo napreduje u Rumi: Oživljavanje antičkog sporta

streljaštvo, strelicarstvo

Ruma/Streličarstvo –  Teško je utvrditi tačno poreklo luka i strele, ali prema istoričarima, pronalazak ovog alata bio je ključni trenutak u razvoju ljudske civilizacije. Luk i strela su revolucionirali lov, ratovanje i sposobnost da se uspostavi kontrola nad prirodnim okruženjem.

Čak i u modernim vremenima, luk i strela i dalje imaju značaj, o čemu svedoče uspešni streljački klubovi u Srbiji.

Jedan takav klub nalazi se u Rumi, a nastao je iz strasti prema sportu.

Streličarski klub u Rumi osnovao je Petar Borović prošle godine. Njegovu odluku da osnuje klub u Rumi podstaklo je dvogodišnje putovanje u Novi Sad.

„Dve godine se mogu činiti kao kratke u ovom sportu, posebno za one koji nisu u potpunosti uživljeni u njega. Ovo je moj izlaz.“  rekao je Petar Borović, predsednik Streličarskog kluba u Ruma.

Streličarski klub u Rumi je od svog otvaranja ispunjena ambicioznim streličarima.

Treninzi se održavaju tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom, sa sastankom dve grupe u 18.00 i 19.30 časova. Streličarstvo je inkluzivan sport, koji pozdravlja pojedince svih uzrasta i pola. Ova inkluzivnost se ilustruje prisustvom starijih početnika koje privlači lepota sporta.

Nikola Tomić, meštanin Rume, izrazio je naklonost prema sportovima koji nisu preterano fizički zahtevni s obzirom na njegove godine. „Kako vreme bude odmicalo, napredovaćemo. Ciljevi će se postavljati na sve veće udaljenosti. Ovde sam već treći put i uvek nađem vremena da dođem. Počeo sam da se bavim ovim sportom  rekreativno, ali ako postignem neke rezultate, možda i odem na neko takmičenje.“

Streličarstvo je doživelo značajan razvoj u Engleskoj, gde su Normani uveli luk i strelu između 850. i 950. godine. Ovaj sport je cvetao i u srednjovekovnoj Srbiji, sa pisanim zapisima iz vladavine despota Stefana Lazarevića (14. vek).

U početku su luk i strele napravljeni od prirodnog drveta. Međutim, kako su tehnike pravljenja luka napredovale, ugrađeni su materijali kao što su kamen, oštar bakar i drugi resursi, što je rezultiralo različitim dizajnom luka i strela oblikovanim prema željama zanatlija i dizajnera tog vremena.

Trenutno se nalazimo u eri modernog streličarstva, koje karakteriše osnivanje Međunarodne streličarske federacije (FITA) i primena standardizovanih pravila i disciplina za takmičarsko streljaštvo širom sveta, uključujući i Olimpijske igre.

Strelci su kategorisani u tri odeljenja ili stila, na osnovu opreme koju koriste: recurve (olimpijski luk), složeni (složeni luk) i goli luk (tradicionalni luk). Ove divizije se ne takmiče jedna protiv druge. Na Olimpijskim igrama su dozvoljeni samo olimpijski lukovi. Muškarci i žene se takmiče odvojeno, a različite starosne kategorije, kao što su juniori, seniori i veterani, obezbeđuju fer konkurenciju među učesnicima.

Pročitajte i ovo:

Košarka: Vasa Micić povredio koleno

Igrali su se poslednji sekundi treće četvrtine ligaškog derbija između Anadolu Efesa i Fenerbahčea kada je Vasa Micić krenuo u dribling pored Džejmsa Birsena i srušio se na pod. Došlo je do sudara kolenima i dvojica košarkaša su završili na parketu sa bolnim grimasama.

Nekoliko minuta je trajao prekid, ali obojica su nastavili da leže. Bilo je očigledno da situacija nije naivna. Birsen je meč napustio šepajući uz pomoć saigrača ali Micićeva situacija je izgledala još ozbiljnije. Prišli su mu lekari i saigrači ali nije bio u stanju da se ustane i držao se za koleno i za glavu.

Zbog toga je lekarske služba morala da ga smesti u kolica i da na taj način napusti parket jer nije mogao da se osloni na povređenu nogu. Dok je odlazio sa terena, bilo je očigledno da i dalje oseća jake bolove i da nije reč samo o prolaznom udarcu. Teško je odgonetnuti o kakvoj vrsti povrede je reč osim da je u pitanju koleno i da je bilo jako bolno iskustvo za Micića. Vest čitajte OVDE

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Ostali sportovi