Pratite nas

Fudbal

Nema proširenja elitnog ranga

Preminuo mladi fudbaler povređen u tuči u Nemačkoj

Skoro je izvesno – Mocart bet Super liga, u narednoj sezoni, imaće maksimalno 17 članova. Neće biti administrativnog proširenja elitnog ranga, potvrđeno je Sport klubu na više merodavnih adresa.

Konačan stav vrha FSS opredeliće pravosnažna odluka Suda za sportsku arbitražu u Lozani, najverovatnije, 21. jula.

Tada bi, po ubrzanom programu, usledile pripremne i zvanične, najavne, radnje uoči 18. šampionata Srbije. Zaključivanje prošle sezone, usvajanje konačne tabele, potencijalna odluka IO FSS o broju klubova u narednoj sezoni, konstatovanje spiska učesnika, žreb…

Sve u sadejstvu „fudbalske vlade“ i Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije.

Unutar Fudbalskog saveza Srbije skoro da postoji konsenzus o zabrani proširenja najvišeg ranga. U slučaju da Kolubara, odlukom Suda u Lozani, zadrži status superligaša, elitni rang imao bi verovatno 17 učesnika.

Praktično, Lazarevčani bi sa devet vraćenih bodova, overili deveto mesto i totalno promenili raspored u plej-aut grupi. Ispod crte našao bi se Radnik i ništa nije sporno – Surduličani bi morali u niži rang – da nema baraža.

A, u njemu bi trebalo da igra Javor Matis.

Sezona je završena, rokovi odavno probijeni, nova kuca na vrata i ne postoji ni minimum uslova za nova doigravanja. Čak bi i parovi bili drugačiji – niški Radnički morao bi na Grafičar, a Ivanjičani u dvomeč sa Inđijom.

Pošto niko ozbiljan ne pomišlja na sličan scenario, u situaciji „zabrane proširenja“, intezivno se razmišlja o modelu sa 17 klubova učesnika.

Proširenje pod vanrednim okolnostima, na klub više, ne bi se smatralo zakonskim prekršajem, pogotovo kroz već artikulisanu ideju o podeli Mocart bet Super lige posle 30. kola na plej-of i plej-aut grupu. Ostala rešenja traže mnogo više matematike i potencijalnih zakonskih „faulova“, o kojima u FSS niko nije spreman ni da razmišlja.

Pogotovo, posle skandaloznog „slučaja Kolubara“ i više nego očiglednih propusta na Terazijama 35.

I sasvim izvesno na kraju priče – odluka Suda za sportsku arbitražu uticaće i na buduće rasporede u hijerarhiji Fudbalskog saveza Srbije. Po principu „ako, ako“ tačka na „slučaj Kolubara“ iziskivaće i ličnu odgovornost unutar srpske kuće fudbala. Najavio je to nedavno i Branislav Nedimović, potpredsednik FSS.

Izvor: Sport Klub

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Fudbal