Pratite nas

Odbojka

Ljubav pobeđuje sve: Izvanredan put odbojkaškog kluba „Prvi Tempo“

Sremska Mitrovica – Napredak odbojkaškog kluba „Prvi tempo” može se pratiti od nastanka kao školske sekcije u  Osnovnoj školi „Jovan Jovanović – Zmaj”. Ovaj klub  je bio  poligon za mlade talente, od kojih su mnogi kasnije odbojkaške karijere nastavili u Odbojkaškom klubu „Srem-DDOR“, takmičeći se u prestižnoj Prvoj saveznoj ligi za devojčice.

Međutim, krajem 2003. godine značajne promene unutar kluba „Srem-DDOR” dovele su do njegovog raspada, što je rezultiralo opadanjem takmičarskih mogućnosti za perspektivne sportiste koji su bili deo školske sekcije. Prepoznajući potrebu za novim klubom i novim takmičarskim naraštajem, bilo je imperativ da se ponovo uspostavi čvrsta osnova za ove ambiciozne igrače.

Vođen strašću i željom da podstakne razvoj ovog sporta, profesor Srđan Božić je preuzeo inicijativu i osnovao Odbojkaški klub „Prvi tempo“, 30. novembra 2004. godine, čime je praktično nastavio tradiciju ženske odbojke u Sremskoj Mitrovici.

Tokom godina Odbojkaški klub „Prvi tempo“ je negovao i iznedrio mnoštvo vrhunskih odbojkašica. Trenutno klub svoje treninge izvodi u dobro opremljenim prostorijama OŠ „Sveti Sava” u Sremskoj Mitrovici. U početku, klub je svoje treninge održavao u pet različitih škola širom Sremske Mitrovice.

Danas kada beleži 18 godina postojanja, „Prvi Tempo“ ima bogatu istoriju, koju je od osnivanja obeležio Srđan Božić, strastveni profesor fizičkog vaspitanja. Osnovana iz čiste ljubavi prema sportu i potrebe za aktivnim odbojkaškim klubom. 2004. godina je bila turbulentna u postojećim odbojkaškim klubovima Sremske Mitrovice, koji su karakterisali, spajanja i organizacione promene.

Prvi Tempo

„Prvi Tempo“ je u svojim početnim godinama privukao preko 300  dečaka i devojčica željnih da se bave odbojkom, kako rekreativnom, tako i profesionalnom, kako je rekao Srđan Božić.

Naime, „Prvi Tempo“ se kasnije spojio sa  Odbojkaškim klubom „Srem“ i pružio talentovanim dečacima i devojčicama priliku da se takmiče u visokokonkurentnoj Super ligi. Mnogi od ovih igrača ne samo da su održali svoje prisustvo u ligi, već su se i ostvarili kao izuzetni odbojkaši. Pored toga, klub je ušao u Pionirsko prvenstvo Vojvodine, tako što je jedna od zvezda odbojke, Branka Tica, stekla titulu najkorisnijeg igrača lige. Branka je od tada karijeru nastavila u Super ligi za „Jedinstvo“ u Staroj Pazovi.

Od 2018. godine klub je promenio fokus i više ne učestvuje na zvaničnim turnirima. Umesto toga, posvetio je svoje napore negovanju mladih talenata kroz sopstvenu školu odbojke. Pod rukovodstvom Srđana, posvećenog trenera kluba, škola odbojke trenutno prima 50-60 devojčica i nekoliko dečaka.

Razmišljajući o klubu, Srđan je izrazio svoja osećanja: „Tužno mi je što su okolnosti dovele do raspada ‘Prvog tempa’. Međutim, ponosni smo na dostignuća kluba. Uprkos izazovima sa kojima smo se suočili, „Prvi Tempo“ je bio moćna „mašina“, koja se može pohvaliti takmičarskim timovima u svim starosnim kategorijama i za dečake i za devojčice.“

U današnjoj digitalno vođenoj eri, mlađa generacija se suočava sa brojnim ometanjima, uključujući društvene medije i druge izvore zabave na mreži, koji često skreću njihovu pažnju sa sporta. Shodno tome, ove distrakcije mogu da ometaju njihovu ambiciju i želju da se bave fizičkim aktivnostima, dodao je Božić.

„Prvi Tempo“ se raduje budućnosti ispunjenoj kontinuiranim rastom, uspehom i trajnom težnjom za sportskom izvrsnošću.

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Odbojka