Pratite nas

Odbojka

Jovana Antić odbojkašica iz Sremske Mitrovice najbolji bloker Srbije. „Ruka mi se trese dok potpisujem svoj prvi ugovor, shvatam da sada sve postaje ozbiljno“

Sremska Mitrovica ima mnogo razloga za ponos, posebno što je domaćin najbolje ženske odbojkaške igračice Srbije, Jovane Antić, koja se brzo proslavila kao izvanredna blokerka. Jovana, šesnaestogodišnja učenica Mitrovačke gimnazije, već je postigla značajan uspeh, počevši od svoje prve utakmice u Vojvođanskom prvenstvu, gde je proglašena za najbolju blokerku u Srbiji.

Jovanina odiseja u odbojci počela je sa sedam godina u njenom rodnom mestu Sremska Mitrovica. Pokazala je svoj talenat i postigla značajne rezultate na takmičenjima, nagoveštavajući buduće uspehe koji su je čekali. Jedna od njenih ključnih osobina je upornost.

„Moj prvi susret sa sportom bio je fudbal, koji me je tada zanimao. Moj otac me je ohrabrio da probam rukomet, pa sam se i u to uključila. Ali sa sedam godina sam otkrila odbojku kroz školsku anketu koju je organizovao naš nastavnik Bratislav Dostanić, koji je držao treninge tri puta nedeljno. Zamolila sam mamu da me pusti da se pridružim, i odvela me je na jedan trening u šestom razredu. Tada sam shvatila da imam prirodan talenat za odbojku“, objasnila je Jovana.

Odmah je osetila vezu sa ovim sportom i brzo se prilagodila novom okruženju. Jovanina entuzijazam je doveo do toga da trenira sa starijim igračima, čak i u tako mladom uzrastu. „U starijoj grupi je bilo malo ljubomore kod mlađih igrača, ali ja sam uživala u treniranju sa starijima. Mnogo sam naučila tokom tih dve godine treninga sa njima. Naši treninzi obično su počinjali zagrevanjem, vežbama za ramena, ponekad kružnim vežbama i simulacijama igre“, podelila je.

Nakon nekog vremena, Jovana je dobila poziv da se pridruži odbojkaškom klubu „Srem“. Živo se seća svog prvog treninga tamo, gde su se okupili igrači iz različitih škola. Dok su neki igrači bili bolji, a drugi su se borili, svi su bili na sličnom nivou. Jovana je osetila iznenadan napredak i uvidela da su brzina i intenzitet treninga bili drugačiji. Budući da je bila mlada i još u razvoju, posvetila se tome da savlada svoju ulogu i pronašla svoj ritam u njoj.

Jovanino prvo takmičenje označilo je prekretnicu gde su se sreća i prilika spojile. Bio je to trenutak kada je odbacila misli da su nagrade rezervisane samo za najbolje.

„Moje prvo takmičenje bilo je Vojvođansko prvenstvo, gde sam osvojila nagradu za najbolju blokerku u Vojvodini. Kratko nakon toga, na prvenstvu, dobila sam priznanje za najbolju blokerku u Srbiji. Nakon toga, dobila sam poziv iz reprezentacije. Iskreno, očekivala sam taj poziv. Na listi je bilo 40 nas, a na kraju je bilo suženo na 20. Bili smo u Ubu, roditelji su bili pod stresom, ali ja sam verovala u sebe. Trening kamp je bio strog, sa posebnim pravilima i smernicama. Oduzeli su nam telefone i mogli smo ih koristiti samo tokom određenih perioda. Sve se svodilo na težak trening i napredak“, priseća se Jovana.

U Jovaninom putovanju odbojkom, jedna izvanredna utakmica za drugom se odvijala, svaka jednako veličanstvena kao i prethodna. Od poziva, priprema, probnih utakmica i trening kampa, ona je nestrpljivo čekala konačne rezultate. Kada je stigla lista, otkrila je da je izabrana za nacionalni tim. Učestvovali su na Balkanskom prvenstvu, koje su osvojili, i započeli pripreme za Slovačku i Evropsko prvenstvo. Igrajući protiv Bugarske, Jovana je izdržala uprkos bolesti, oslanjajući se na adrenalin u sebi. Nakon prve utakmice, stvari su se dobro počele, s obzirom da je to prvi put da se tim okupio, i postigli su dostojno peto mesto. Onda je došao trenutak kada je Jovana odigrala svoju prvu utakmicu u Super ligi, stojeći rame uz rame sa ženama od 35 godina koje su je vodile kroz igru.

Dok se Jovanin svet vrti oko sporta, posebno odbojke, ona, kao i svaka druga osoba, doživljava život uz treninge i takmičenja. Pohađanje škole, održavanje balansa između školskih obaveza i sportskih aktivnosti predstavlja izazov, ali ona se hrabro suočava sa tim.

„Da budem iskrena, nekada mi je teško, pogotovo kada je takmičarska sezona u toku. Ali, veoma sam organizovana i svesna prioriteta. Nekada moram da se odreknem društvenih aktivnosti ili izlazaka, ali to je deo puta kojim sam odabrala da idem“, izjavila je Jovana.

Jovana Antić je svestrana i ambiciozna mlada odbojkašica koja je već postigla značajan uspeh u svojoj karijeri. Sremska Mitrovica s ponosom gleda kako se ona razvija i napreduje, očekujući još sjajnih trenutaka i uspeha u budućnosti.

 

 

1 Comment

1 komentar

  1. Pingback: Sokobanja ugostila više od 250 devojčica i dečaka na prvom ovogodišnjem turniru - Faul.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Odbojka