Pratite nas

Ostali sportovi

In memoriam: Artukov Ratko, dugogodišnji sportski novinar iz Sremske Mitrovice

SREMSKA MITROVICA. Novinar iy Sremske Mitrovice i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Ratko Artukov preminuo je u Sremskoj Mitrovici u 81. godini.

Dugogodišnji novinar je preminuo je 22. maja. Nakon što se naglo razboleo i pored očekivanog oporavka njegov život je okončan u ponedeljak, a danas je sahranjen.

Ratko Artukov se rodno u sremskom selu Klenku 1942. godine, gde su se njegovi preci doselili iz Banata, okoline Kikinde i ovde radili u odgoju sremskih šuma. Ratko je u rodnom selu išao u osnovu školu, a gimnazu je završno u Šapcu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je igrao fudbal za istoimenu drugoligašku ekipu.

 

Kasnije se Ratko Artukov seli u Kraljevo i tamo kao fudbaler nastupa za drugoligašku ekipu Sloge. Oženino se u ovom gradu i sa suprugom Bebom dobno sina Ivanja i ;erku Tatjanu, od koih je Ratko imao unučad.

 

Ratko Artukov je edno vreme bio službenik u Palati pravde u Sremsko Mitrovici. Posle prestanka aktivnog igranja fudbala Ratko se posvetio sportskom novinarstvu, izveštavajući sa sportskih borilišta, ali je i pisao o sportistima i njohovom životu. Pisao je za Sremske novine, M novine, novosadski Dnevnik, beogradske listove Borbu, Večerne novosti, Žurnal i Sport.

Kao sportski novinar bio je saradnik brojnih medija među koijma su emisije u programima RTS-a, Pinka, SOS kanala, kao i lokalnih radio i televiziuskih stanica.

Ratko Artukov je koautor i dve knjige u sportu; Plivački maraton Jarak – Šabac, sa Vojislavom Mijić, maratoncem Ginisovim rekorderom, a druga je Ženski odbojkaški klub Srem Sremska Mitrovica sa prof. dr Movanom Miloradićem. Z

Ratko Artukov je bio i dugogodišnji član UNS-a i jedan od osnivača zavičajnog kluba novinara Dimitrije Fruščić u Sremskoj Mitrovici, čii іe bio i član najužeg rukovodstva. U svim aktivnostima novinara na područu Srema Ratko je bio od velike podrške i iskustva.

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Ostali sportovi