Pratite nas

Ostali sportovi

FOTO Pogledajte novu crkvu koja niče u zatvoru, biblioteku, savremene učionice, zanate…

Sremskomitrovački zatvor dobija crkvu: Zatvorenici će oslikavati freske

SREMSKA MITROVICA. Kazneno-popravni Zavod redefiniše narativ rehabilitacije i reintegracije. Unutar zidina ovog zavoda se odvija jedinstvena inicijativa – izgradnja crkve uz aktivno učešće osuđenih lica.

Ovaj projekat predstavlja odanost institucije resocijalizaciji. Osuđenicima koji učestvuju u procesu izgradnje pruža se prilika za sticanje novih veština, potencijalni izvor za egzistenciju nakon njihovog ponovnog ulaska u društvo. Značaj prevazilazi puko stručno obučavanje; obuhvata i duhovnu dimenziju.

Ono što je nekada bio Kulturni Centar početkom 20. veka sada postaje mesto za verski objekat. Osuđena lica uključena u ovu transformaciju, izražavaju zahvalnost za priliku da nauče različite zanate, ulazak u svet veština koji može oblikovati pozitivnu budućnost. Njihova uloga u izgradnji verskog objekta nosi dodatno značenje, omogućavajući im da doprinesu stvaranju prostora ispunjenog verom i posvećenošću.

U toku je izgradnja crkve u zatvorenom delu Zavoda, crkva je posvećena Svetoj Petki. Zvonik se pravi potpuno nov, pored izgradnje crkve radi se i potpuna rekonstrukciju Doma kulture.

„Rad na izgradnji crkve posvećene Svetoj Petki je u toku unutar zidina zavoda. Postavlja se novi zvonik, a paralelno sa crkvom, izvodimo sveobuhvatnu restauraciju nekadašnjeg Kulturnog Centra. Za nas je ovo bitno jer će ovo biti jedini dokaz građevinskog tipa da su pravoslavci nekada bili ovde, obzirom da zatvor datira iz perioda Austrougarske i da je sva arhitektura praktično katolička ova slika će biti dokaz da su pravoslavci bili ovde. Ponosan sam, osuđena lica učestvuju na verskim obredima, posećuju pravoslavne praznike, odazivaju se, dva sveštenika vode službu, pored crkve potpuno smo rekonstruisali objekat škole. Osuđenicima se nudi biblioteka sa 20.000 knjiga koje mogu da čitaju, škola je u potpunosti modifikovana, postoje programi za elementarno opesminjevanje, imamo ugovor sa školom „Nikola Tesla“, obučavamo lica za varioce, strugare, automehaničare, za popravku rashladnih uređaja i tako dalje. Ljude obučavamo i za rad na računaru. Naš ponos izvire ne samo iz fizičkog napretka već i iz duhovnog angažmana. Osuđenici aktivno učestvuju u verskim ritualima i obeležavaju pravoslavne praznike. Ovi napori mogu delovati nevažno nekome sa strane, ali za osobu koja je provela deceniju u zatvoru, ove veštine su neprocenjive. Naša posvećenost je neupitna, podižemo osobe kako edukativno, tako i duhovno. Na vidiku su i dalji projekti, korak po korak, podelio je Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog Zavoda Sremska Mitrovica.

Ova izgradnja crkve predstavlja samo jedan aspekt sveobuhvatnog pristupa institucije resocijalizaciji i zapošljavanju osuđenih. Kako objašnjavaju nadležni, program resocijalizacije koristi svaku priliku da osuđenici učestvuju u značajnom radu. Ovo uključivanje služi kao obuka za usavršavanje zanata koji će imati primenu u građanskom životu.

Kliknite ovde za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ZANIMLJIVOSTI

VIše u Ostali sportovi